fbpx
Christelijk, betrouwbaar, betrokken

Opvang van vluchtelingen

In de rubiek ‘Raad op Straat’ in de Schakel stond onlangs onderstaand artikel:

Waarom de keuze voor dit onderwerp?

Vrijwel zeker hebt u de hartverscheurende beelden gezien van overvolle boten en verdronken kinderen. Met gevaar voor eigen leven tracht men vanuit gebieden van oorlog, vervolging en strijd, alles achterlatend West- Europa te bereiken. De vluchtelingenproblematiek is een vraag naar onze opofferingsgezindheid. Een warm hart voor vluchtelingen, dat zien we als onze opdracht. Gezien de enorme aantallen is dit echter een complex vraagstuk met heel veel lastige aspecten.

Wie heeft u gesproken?
We hebben gesproken met Vluchtelingenwerk Barendrecht. De samenwerking met de gemeente verloopt goed en er zijn wederzijdse contacten. Op dit moment worden de vluchtelingen die het willen en nodig hebben geholpen op velerlei gebied. Echter als de toestroom groter wordt dan is er ook meer begeleiding en hulp nodig en uiteraard ook meer vrijwilligers.
Daarnaast hebben we ook gesproken met inwoners over de opvang van vluchtelingen. Bijna iedereen is wel van mening dat de vluchtelingen een zekere vorm van (tijdelijke) opvang geboden moet worden. Niet in mensonterende omstandigheden op straat laten zwerven en leven.

Waar heeft u overige informatie vandaan gehaald?
We hebben met ambtenaren de regels doorgenomen: Een gemeente gaat niet over het toelatingsbeleid en over mogelijke extra opvang in Nederland. Barendrecht verzorgt, zoals iedere gemeente, huisvesting van vluchtelingen met een verblijfstatus. Het aantal daarbij wordt door de landelijke overheid jaarlijks vastgesteld en stijgt. Op dit moment wordt, o.a. met hulp van woningbouwverenigingen hard gewerkt om aan de taakstelling voor 2015 te voldoen. Ondertussen is het mogelijk dat de gemeente extra vluchtelingen op moet nemen. De SGP/ChristenUnie fractie is van mening dat we ruimhartig moeten zijn in de opvang van vluchtelingen. Iets extra’s doen voor deze mensen in huisvesting of anderszins wat nodig is.

Wat is het vervolg?
Uit de contacten met Vluchtelingenwerk kwam ook naar voren dat zij graag in contact komen met vrijwilligers. Op dit moment zijn er al onvoldoende vrijwilligers, en bij toename van het aantal vluchtelingen groeit dit tekort. Daarom ook onze dringende oproep om u aan te melden als vrijwilliger via www.vluchtelingenwerk.nl Daarnaast doen we een oproep aan lokale bedrijven, instellingen en verenigingen voor het creëren van stageplaatsen en vrijwilligerswerk voor de doelgroep van Vluchtelingenwerk. Laten we met elkaar omzien naar deze mensen die dit nodig hebben. U kunt de sleutel zijn waardoor het einde van de vluchtroute het begin kan zijn van een nieuw leven.

Deel dit bericht