fbpx
Christelijk, betrouwbaar, betrokken

Algemene beschouwingen Begroting 2022

Voorzitter,

Van onze fractie krijgt u vandaag geen reclamespotje van hoe geweldig dat de coalitie het heeft gedaan. Niet dat we niet trots zijn op de resultaten die gerealiseerd zijn maar wij zijn een fractie van bescheidenheid en ons past dat ook. Als we terug kijken dan zien we ook onze eigen tekortkomingen en we zien ook de punten waarin wij gefaald hebben. Daar moeten we ook eerlijk naar kijken. De coalitie en oppositie in de verhoudingen zoals die nu aanwezig zijn, is niet de ideaal situatie.  Vooruitkijkend naar de toekomst, kijken wij ook naar ons zelf en houden wij onszelf de spiegel voor: Wat hebben we fout gedaan? en hoe kunnen we dat beter doen?

De toekomst zal uitwijzen wat dat betekent.

Voorzitter, College, Raad, Beste Barendrechters,

De SGP-ChristenUnie staat voor een samenleving waarin we oog hebben voor elkaar en elkaar helpen. Een samenleving, waarin de overheid er is om te voorkomen dat inwoners tussen wal en schip terechtkomen. Iedereen (jong en oud met welke achtergrond dan ook) doet ertoe en mag meedoen.

De gemeente moet niet doen wat de samenleving prima zelf kan, maar zich toeleggen op een aantal kerntaken zoals veiligheid, (jeugd-)zorg, onderwijs, maatschappelijke ondersteuning, ruimtelijke ordening, infrastructuur en duurzaamheid. Zelfs bij die taken waar de gemeente een primaire verantwoordelijkheid heeft, willen wij steeds zoveel mogelijk de samenwerking met de samenleving zoeken.

Realiteitszin en doelmatig beleid zijn voor de SGP-ChristenUnie belangrijke uitgangspunten bij het maken van (financiële) keuzes.

Vanuit de SGP-ChristenUnie hebben we in onze beschouwingen een aantal thema’s uitgelicht. Dat betekend niet dat de andere onderwerpen voor ons niet belangrijk zijn. Om meer te vinden over onze standpunten op die onderwerpen nodigen we u uit om op onze website te kijken.

De thema’s waar ik nu wat dieper op wil ingaan zijn:

  • Betaalbaar wonen
  • Buitenruimte
  • Toegankelijkheid van de gemeentelijke diensten
  • Aandacht minima (zeker na toeslagen affaire, voor mensen met schulden, voedselbank enz.)

Betaalbaar wonen

De SGP-ChristenUnie vindt het belangrijk dat we actief kijken naar de mogelijkheden om betaalbare woningen te realiseren voor starters! Niet alleen levensloopbestendige appartementen maar ook gezinswoningen. We willen hierbij oog blijven houden voor het Barendrechtse karakter, dus geen torenhoge flats in het centrum.

Het betaalbaar maken van koopwoningen moet worden gestimuleerd via maatregelen zoals een anti-speculatiebeding, erfpacht (waarbij bijvoorbeeld de grond verpacht word voor 1 euro voor de eerste 10 jaar), duo-koop, startersleningen en de andere mogelijkheden die er zijn. Zoals we eerder hebben aangegeven in de commissie ruimte vind de SGP-ChristenUnie het belangrijk dat het college vaart maakt met het verder concretiseren van deze instrumenten. Wij vinden het ook hoog tijd om de woonvisie te herijken.

Buitenruimte

Zoals u weet zet de SGP-ChristenUnie zich hard in voor een goed onderhouden buitenruimte. De afgelopen jaren is mede dankzij onze inzet en de door ons ingediende moties het budget voor de onderhoud van de buitenruimte meerdere keren structureel verhoogd.

Ik neem u mee in onze inspanningen in deze raad de afgelopen jaren:

  • Bij de begroting 2015: Dienen wij de motie onderhoud openbare ruimte in om inzicht te krijgen in de plekken waar C-niveau onvoldoende bleek en vroeg de SGP-ChristenUnie om een verbeterplan.
  • Bij de voorjaarsnota 2016: Dienden wij de Motie onderhoud groen, wegen en speelgelegenheden
  • In de begroting 2016: Is als resultaat van onze motie structureel € 130.000,- extra voor groenonderhoud en € 400.000,- extra voor wegenonderhoud opgenomen.
  • Bij de voorjaarsnota 2017: Dienden wij (samen met VVD) de Motie Snel herstel Buitenruimte
  • Bij de voorjaarsnota 2019: Dienden wij de Motie Buitenruimte in om snel te acteren op klachten en te vragen om een structurele verbetering.
  • In de begroting 2019 is structureel € 300.000,- extra begroot voor het intensiveren van het groenonderhoud om van onderhoud op basis van beeldkwaliteit naar frequentieonderhoud te gaan.

En ook vandaag zetten wij ons weer in voor een goed onderhouden buitenruimte.

Bodemdaling en verzakkingen vragen in Barendrecht steeds meer om aandacht. Dit is het gevolg van het lege gasveld onder Barendrecht, veranderende grondwaterstanden doorwateronttrekking, verdroging van de ondergrond door klimaatverandering of andere factoren in met name Carnisselande en wellicht ook andere delen van Barendrecht.

We zien steeds vaker dat deze bodemdaling tot onrust en/of ongemakken leidt onder inwoners vanwege schade aan bijvoorbeeld regenafvoer, drainage- en rioleringssystemen. Daarnaast is de opstap bij de voordeur in sommige wijken wel erg hoog geworden waardoor de levensloopbestendigheid en toegankelijkheid van woningen in gevaar komt voor minder validen en ouderen. Al jaren pleitten wij er voor dat knelpunten in de buitenruimte ten aanzien van rolstoeltoegankelijkheid moeten worden aangepakt. De gemeente reageert op klachten en pakt deze op maar hier lijkt sprake van een structureel probleem waarin de gemeente mede vanwege de snelheid van de klimaatproblematiek steeds vaker word ingehaald door de realiteit. Om dat probleem voor Barendrecht inzichtelijk te krijgen en om een actieplan te ontwikkelen zodat vaart gemaakt kan worden met de ophoging van de buitenruimte in Barendrecht dienen wij de Motie ‘Motie Aanpak Verzakkingen’ in.

Toegankelijkheid van de gemeentelijke diensten

Toegankelijkheid van de gemeentelijke diensten is voor de SGP-ChristenUnie heel belangrijk. Concreet betekent dat twee dingen:

  • Toegankelijk en beschikbaar voor de burger zonder wachttijden. Dus ook de mogelijkheid om zonder afspraak een rijbewijs of paspoort aan te vragen. Het kan wat de SGP-ChristenUnie betreft niet zo zijn dat een 18 jarige die net geslaagd is voor zijn rijbewijs vervolgens een afspraak moet plannen en twee of drie weken moet wachten voordat het rijbewijs bij de gemeente aangevraagd kan worden!
  • Fysiek toegankelijk voor iedereen. Dat betekent zowel digitaal als op locatie voor valide en minder valide inwoners. Dus mensen in een rolstoel moeten bij een lage balie op passende hoogte geholpen kunnen worden!

Aandacht voor de minima

In Barendrecht kunnen alle AOW gerechtigde inwoners buiten de ochtendspits vrij reizen met de RET. Deze voorziening is bedoeld om AOW-ers gelijke kansen te geven om mee te doen in de samenleving. Dit willen wij behouden! Maar voor alle minima in Barendrecht, is een dergelijke voorziening niet beschikbaar, terwijl juist ook voor hen geldt dat zij gelijke kansen moeten hebben om mee te doen.

Daarom dienen wij de Motie GRATIS OPENBAAR VERVOER VOOR DE MINIMA in.

In deze motie vragen we het college om een uitgewerkt en financieel onderbouwd voorstel voor te leggen aan de gemeenteraad om vrij reizen met de RET voor alle minima in Barendrecht mogelijk te maken via de Regeling Meedoen. Op basis van dat voorstel kan de gemeenteraad een inhoudelijke afweging maken over de vraag of zij gratis OV voor de minima mogelijk maken.

Gezond financieel beleid

Afgelopen jaren stond de financiële positie van Barendrecht onder druk. Structurele ombuigingen waren noodzakelijk om tot een sluitende begroting te komen. Helaas ontkwamen we er niet aan om afgelopen jaar het tarief voor de OZB gelijk te houden.

Zoals u van de SGP-ChristenUnie gewent bent word een OZB-verlaging overwogen als er structureel geld over is. Nu er weer meer ruimte ontstaat in de begroting is het ook onze plicht om de extra verhoging dit jaar te corrigeren door in 2022 geen inflatiecorrectie van 1,6% door te voeren. Daarom dienen wij het amendement Lage lokale Lasten in.

Afsluiting

Voorzitter, ik rond af. Onze keuzes vandaag zijn de werkelijkheid van morgen. Als bestuur van Barendrecht is daarin een grote verantwoordelijkheid aan ons toevertrouwd. Er is een Bijbelse hoop die ons in beweging zet om deze verantwoordelijkheid te nemen. Hierin weten wij ons gesteund door het kompas dat God ons gaf, Zijn woord. De koers van dat kompas wensen wij u allen toe!

Weet dat wij als fractie van de SGP-ChristenUnie maar ook velen uit onze achterband, de raad, het college en de ambtelijke ondersteuning daarbij wijsheid en Gods zegen toewensen!

Deel dit bericht