fbpx
In het hart van de RaadZorg voor elkaar

Gratis OV voor de minima

Voor alle AOW’ers in Barendrecht geldt dat zij, ongeacht de hoogte van hun inkomen, vrij mogen reizen met het OV buiten de spitsuren binnen het RET-gebied. Voor inwoners met een minimuminkomen die geen AOW-uitkering ontvangen, geldt deze mooie voorziening niet. Merkwaardig is dat! Zeker als je kijkt naar de reden achter de voorziening voor AOW’ers: hen zoveel mogelijk in staat stellen om mee te doen aan de samenleving. Geldt dit voor de minima die geen AOW-uitkering ontvangen dan niet? Terwijl iedere AOW’er zonder onderscheid kan genieten van gratis OV, geldt dit voor inwoners met een minimuminkomen zonder AOW niet.

Dit onbegrijpelijke verschil vormde voor de fractie van SGP/ChristenUnie aanleiding om samen met de fractie van GroenLinks actie te ondernemen. Mede op verzoek van SGP/ChristenUnie werd eerder onderzocht welke mogelijkheden er zijn om het verschil ongedaan te maken. Over de uitkomsten van dit onderzoek zijn daarna schriftelijke vragen door SGP/ChristenUnie en GroenLinks gesteld. De antwoorden op die vragen hebben ten slotte geleid tot een motie Van SGP/ChristenUnie en GroenLinks in de gemeenteraadsvergadering van 9 november jl. met het verzoek aan het college om met een voorstel te komen om gratis OV voor alle minima in Barendrecht, niet alleen de minima met een AOW-uitkering, mogelijk te maken. Dit zou vrij eenvoudig kunnen door gratis OV als voorziening toe te voegen aan de bestaande minimaregelingen.

Helaas kreeg de motie van SGP/ChristenUnie en GroenLinks geen meerderheid in de gemeenteraad. Hoewel het college aangaf met de motie aan de slag te willen gaan, stemden de fracties van EVB en VVD tegen. Heel jammer en teleurstellend. Een gemiste kans en een punt dat door SGP/ChristenUnie zeker wordt meegenomen bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar. Laat de kiezer het maar zeggen, maar wees gewaarschuwd: als Barendrechter met een minimuminkomen bent u bij de EVB en de VVD niet in goede handen!

 

(foto mobiliteitsplatform.nl)

Deel dit bericht