fbpx

Herinrichting begraafplaats

Waar veel Barendrechters jaren om vroegen, werd kortgeleden werkelijkheid; uitgifte van nieuwe graven op de begraafplaats aan de Scheldestraat is weer mogelijk, nadat 15 jaar lang daar geen nieuwe graven meer werden uitgegeven.

Arjan Stolk, die zich als raadslid hier vele jaren hard voor maakte, vertelt kort de ontwikkelingen in de afgelopen jaren:

“In 2012 werd ik door diverse inwoners en begrafenisondernemers aangesproken over de achteruitgaande staat van de begraafplaats aan de Scheldestraat, en tijdens een werkbezoek zagen we dat het monumentale gedeelte in verval raakte en restauratie dringend nodig zou zijn. We spraken veel Barendrechters voor wie de begraafplaats aan de Scheldestraat een plaats vol van herinnering en emotie is, ze bezoeken deze plek om te gedenken, te verwerken en dierbaren te herinneren.  Bovendien is de in 1871 in gebruik genomen begraafplaats al jarenlang als groengebied belangrijk voor de groene uitstraling van Barendrecht, en het oude monumentale gedeelte is van cultuurhistorische betekenis.

Daarom nam de SGP-ChristenUnie fractie Barendrecht in 2013 het initiatief om een motie in te dienen met daarin het verzoek aan het College van B&W om een herinrichtingsplan op te gaan stellen voor Begraafplaats Scheldestraat. Deze motie is door de gemeenteraad met unanieme steun van alle partijen aangenomen.

In 2015 komt het herinrichtings- en beheerplan gereed. Een van de belangrijkste knelpunten blijkt de hoge grondwaterstand te zijn. Ingenieurs en adviseurs worden ingeschakeld, forse investeringen zijn nodig. Mede dankzij de inzet van wethouder Dirk Vermaat wordt het investeringsbedrag door de gemeenteraad beschikbaar gesteld.

Dankbaar en tevreden zien we nu in 2019 het resultaat: verbetering waterhuishouding, extra bomen en beplanting, een opgeknapte entree en nieuwe paden. Een nette, kwalitatief hoogstaande, maar vooral ook eerwaardige begraafplaats aan de Scheldestraat is behouden gebleven”.

Bron foto: De Schakel

Deel dit bericht